تنش خشکی

تنش خشکی

انواع تنش ها در گیاهان (Plant stress)

تنش های محیطی در گیاهان به دو سته تقسیم می شوند: ۱- تنش های زیستی. ۲- تنش های غیر زیستی.

تنش های زیستی شامل تنش هایی هستند که در اثر انواع بیماری ها و آفات به گیاه وارد می شود. در اثر این تنش ها بخشی از انرژی و مواد غذایی گیاهان صرف این عوامل می شود و گیاهان دچار  ضعف و  کاهش فعالیت می شود. در صورت ادامه دار بودن این تنش ها گیاهان از بین خواهند رفت که بستگی به طغیان آفات و بیماری ها و سطح آلودگی گیاهان دارد. بنابراین بیماری ها و آفات علاوه بر آلوده نمودن گیاه منجر به تنش برای گیاهان می شوند.

2223331 - تنش خشکی

. اما گروه بزرگی از تنش ها تنش های محیطی هستند که به آنها تنش های غیر زیستی نیز گفته می شود. این تنش ها انواع مختلفی دارند و هر کدام موجب شوک و توقف گیاه خواهند شد که بستگی به شدت و مدت زمان تنش ها دارد. مهم ترین تنش های محیطی خشکی، شوری، سرما، گرما هستند. در شرایط تنش شوری با تجمع نمک در اطراف ریشه ها و جذب بیش از حد آن توسط گیاه موجب مسمومیت شده و فعالیت های گیاه را دچار اختلال می کند. مسمومیت کلر و سدیم را در گیاه خواهیم داشت که از جذب سایر عناصر هم جلوگیری خواهد شد. در عین حال ریشه ها هم آسیب می بینند و از بین می روند. تنش شوری در گیاهان نهایتا افت عملکرد و توقف گیاه را به دنبال خواهد داشت. در این شرایط شستشوی خاک، افزایش مواد آلی خاک و حذف شوری آب آبیاری، استفاده از گیاهان مقاوم به شوری از راهکارهایی هستند که می توانند شرایط را بهبود ببخشند. در شرایط تنش سرما که اصطلاحا سرمازدگی یا در شرایط شدیدتر یخ زدگی اتفاق می افتد. از راهکارهای مختلف فیزیکی و گرمایشی مانند استفاده از بخاری در باغ، ایجاد دود در باغ، آتش زدن شاخه های خشک در نقاط مختلف باغ، استفاده از پوشش برای تنه نهال ها و درختان می توان استفاده نمود. تغذیه هم در کاهش سرمازدگی خیلی موثر خواهد بود. گیاهان ضعیف تر بیشتر در معرض سرمازدگی هستند. استفاه از کودهای دارای فسفر، پتاسیم و روی در تغذیه گیاهی در کاهش سرمازدگی موثر هستند. تنش های دمای بالا و پایین را در محیط های گلخانه بایستی مدیریت نمود و مدام دمای گلخانه ها بررسی شوند و براساس نیاز گیاهی که کشت شده نسبت به تنظیم دما اقدام نمود. زیرا دماهای پایین و بالا به صورت یک شوک به گیاه صدمه خواهند زد و حتی موجب رشد قارچ ها و باکتری های بیماری زا خواهد شد.

و اما یکی از مهم ترین تنش های محیطی تنش خشکی است که بیشتر در مورد آن می پردازیم.

تنش خشکی در گیاهان

تنش خشکی در گیاهان که به تنش کم آبی هم معروف هست. گریبان گیاهان را در محیط های گوناگون زیستی می گیرد.  با توجه به تغییر اقلیم ها براساس خشکسالی های طولانی که اتفاق افتاده و رو به افزایش هست. مطالعات نشان می دهند که دوسوم جمعیت جهان در معرض خشکسالی قرار دارند (Naumann et al., 2018). خشکی و کم آبی یک معضل بسیار مهمی تبدیل شده است که نیاز به مدیریت زراعی دارد و البته این کار آسان نخواهد بود. کاهش بارندگی ها و افزایش دمای محیط در بسیاری از مناطق جهان حاکم شده است. این موضوع ما را ناگزیر می کند که به دنبال راهکارهای اساسی باشیم. تغییر روش های آبیاری جهت صرفه جویی در مصرف آب و همچنین استفاده از سیستم های نوین آبیاری گیاهان و  نیز ذخیره سازی آب در استخرها و مخازن در راستای افزایش بهره وری آب توسعه پیدا کرده اند. در این شرایط مهم ترین مساله جلوگیری از هدر رفت آب هستپ که آبیاری هوشمند براساس نیاز گیاه و سیستم های قطره ای کمک زیادی در این زمینه نموده اند. از راه کارهای دیگر استفاده از مالچ در سطح زمین هست که از تبخیر و تعرق آب جلوگیری می نماید و به حفظ آب در خاک کمک می کند. اصلاح خاک هم در حفظ آب تاثیر زیادی دارد. خاک های شنی آب را زوتر از دست می دهند و خاک های رسی آب بیشتری جذب می کنند و نگه می دارند. افزایش مواد آلی خاک و همچنین رس خاک هم در حفظ آب موثر خواند بود.

2 768x768 - تنش خشکی

مدیریت زراعی در تعیین تراکم کشت و همچنین عمق کشت کمک زیادی برای عبور موفق از تنش خشکی می نمایند. زراعت با تراکم کمتر و عمق کشت بیشتر در موفقیت تولید محصول تاثیر گذار خواهد بود. پیش بینی مقدار آب و کشت متناسب با آب، استفاده از ارقام مقاوم به خشکی هم از دیگر رویکردهای مدیریت زراعی تنش خشکی به شمار می روند که توجه به این دو مساله هم حایز اهمیت فراوانی می باشد.

حالا در این بخش درباره اثرات تنش خشکی روی گیاه بیشتر بررسی می کنیم. تنش خشکی منجر به واکنش از سوی گیاه می شود. که ابتدا به صورت بسته شدن روزنه های برگ ها و کاهش تعرق، گیاه سعی در جلوگیری از هدر رفت آب موجود در بدنه گیاه دارد. تاثیر تنش خشکی بر فتوسنتز پاسخ گیاه را به دنبال دارد. در این شرایط فتوسنتز گیاه کاهش می یابد، سپس با تداوم تنش خشکی گیاه پژمرده شده و فعالیت خود را کمتر می کند. برای حفظ حیات در ادامه گیاه برگ های خود را به منظور کاهش تبخیر و تعرق می ریزد. تا این مرحله برگشت گیاه وجود دارد. ولی تنش اگر تداوم داشته باشد گیاه به سمت خشک شدن پیش می رود. فتوسنتز و تقریبا تمام فعالیت های سلول های گیاهی در حضور آب ممکن می شود. محتوای نسبی آب برگ (RWC) در گیاهان در شرایط تنش کاهش می یابد. این فاکتور یکی از فاکتورهای اساسی در تعیین مقدار آب سلول ها، فعالیت گیاه و اثرگذاری تنش به حساب می آید. اما حفظ آب بافت ها جهت جلوگیری از کاهش عملکرد گیاه حیاتی است. در شرایط تنش گیاه سعی در افزایش کارآیی مصرف آب دارد. برخی از گیاهان واکنش های متفاوتی را در برابر خشکی و تابش آفتاب دارند. تغییر زاویه برگ ها نسبت به آفتاب، جمع کردن برگ ها، ریزش میوه ها، جوانه ها و برگ ها از این دست تغییراتی است که در مواجهه با تنش خشکی از خود نشان می دهند.

۱۰۰× Dw– Sw / Dw – RWC= Fw 

Fw: وزن تر برگ بلافاصله بعد از نمونه­‎برداری

Dw: وزن خشک برگ بعد از قرار گرفتن در آون

Sw: وزن اشباع برگ بعد از قرار گرفتن در آب مقطر

و اما یکی از مهم ترین تنش های محیطی تنش خشکی است که بیشتر در مورد آن می پردازیم.

مروری بر اثرات تنش خشکی در گیاهان و برخی راهکارهای موثر در مدیریت زراعی:

تنش خشکی گیاه را از حالت تعادل خارج می نماید. و به فرآیندهای مختلفی که در گیاه در حال انجام هست اختلال ایجاد می نماید. استرس در گیاهان موجب پاسخ های فیزیولوژیکی هم می شود. آستانه تحمل گیاهان در برابر استرس ها یکسان نیست. ولی اکثر گیاهان تا حدودی از خود مقاومت نشان می دهند. این مقاومت در گونه های مختلف گیاهی متفاوت هست.

کاهش عملکرد گیاهان نهایتا منجر به کاهش تولید غذا در جهان خواهد شد که فاجعه بزرگی به حساب می آید. تنش هایی مانند خشکی می تواند تولید غذا را به طور معنی داری کاهش دهند. مهندسین اصلاح نباتات به فکر اصلاح ارقامی هستند که مقاوم به تنش باشند و در این شرایط استرس زا عملکرد بالایی داشته باشند.

3 768x768 - تنش خشکی

با وقوع خشکی، روزنه ها بسته شده و ورود و خروج گازهای فتوسنتزی کاهش چشمگیری پیدا می کند. جذب عناصر غذایی توسط گیاه به حداقل می رسد. و عملکرد گیاه کاهش می یابد. توسعه خوب ریشه ها در گیاه در این شرایط به جذب بیشتر آب و به مقاومت گیاه کمک زیادی کند. با کاهش رشد گیاه جثه نهایی آن کوچکتر خواهد بود و به همان نسبت عملکرد آن نیز ضعیف خواهد شد. برای مثال در گیاهان دانه ای تولید دانه و تکمیل آن ها به طور مستقیم به وجود آب بستگی دارد و حساس ترین دوره آبیاری ها در مرحله شکل گیری و تکمیل دانه ها اتفاق می افتد. به عبارتی در صورت کمبود آب و تنش خشکی دانه ها نیم مغز شده و پوکی افزایش پیدا می کند و عملکرد دانه ها کاهش پیدا می کند. این موضوع در محصول پسته کاملا مشهود است و در دیگر محصولات دانه ای هم اتفاقات مشابهی رخ می دهد. فشار اسمزی  فشار مکشی است که به صورت منفی از سوی سلول های برگ ایجاد می شود و موجب جذب و بالا رفتن آب در آوندها می شود. هر چه قدر فشار اسمزی بیشتر باشد در شرایط تنش خشکی گیاه آب بیشتری می تواند جذب نماید و عملکرد بهتری داشته باشد. برای گونه های مختلف گیاهی دوره های حساس به خشکی متفاوت هستند. برای مثال در گندم و برنج دوره ظهور اولیه خوشه ها مرحله حساسی است. و کاهش رطوبت گیاه منجر به کاهش شکل گیری خوشه های با کیفیت خواهد شد. در  پسته دوره تکمیل مغز پسته ها به کمبود آب حساس هست. ناگفته نماند عامل مهم انتشار گونه های گیاهی در سطح زمین آب هست. مناطق دیم از خشکسالی ها آسیب زیادی دیده اند. بیشتر مزارع کشت دیم ایران به گندم اختصاص دارد و عمده گندم تولیدی به این مزارع اختصاص دارد. کاهش بارندگی ها و کمبود رطوبت خاک تولید این مزارع را به شدت کاهش می دهد. در شرایط خشکی تبخیر و تعرق از میزان آب ورودی به خاک و از نزولات آسمانی پیشی می گیرد و در این صورت ریشه ها قادر نیستند آبی که گیاه از دست داده را جذب و مرتفع نمایند. گیاهانی هستند که برای فرار از خشکی سیکل زندگی خود را قبل از وقع کم آبی تکمیل می نمایند. برخی دیگر از خشکی اجتناب می نمایند و از طریق حفظ پتانسیل بالای آب در دوره خشکی از این معضل عبور می نمایند. گونه هایی هم هستند که با ایجاد راهکارهایی مانند کوتیکول ضخیم، کرک و خار روی برگ ها مکانیسم هایی را در برابر تنش خشکی دارند.

از اتفاقات مهم دیگر از کار افتادن آنزیم ها و توقف فعالیت آنزیم ها هستند. تمام واکنش های بیوشیمیایی در حضور این آنزیم ها پیش می روند با مختل شدن این روند عملا کارخانه سوخت و ساز گیاه دچار نقصان می شود و این یعنی اینکه ترکیباتی تولید نمی شوند و تبدیل هم صورت نمی گیرد و توقف رشد و تولید را رقم می زند. Jaleel et al., 2008  نشان دادند که تنش آب از بزرگ شدن سلول ها بیشتر از تقسیم سلولی جلوگیری می نماید و با تاثیر بر فرآیندهای فیزیولوژیکی و زیست شیمیایی مانند فتوسنتز، تنفس، انتقال مجدد، جذب یونی، کربوهیدرات ها، سوخت و ساز مواد اندوخته ای و سازمان یابی رشد، موجب کاهش رشد گیاه می شود. تنش خشکی منجر به گسترش ریشه ها و عمیق تر شدن نفوذ آن می شود. این سازگاری جهت پیدا کردن آب و تامین آب از دست رفته گیاه توسط ریشه ها صورت می گیرد. در برخی میوه ها کاروتنوئید ها جهت حفاظت از تنش های اکسیداتیوی گیاه تولید می شوند. یک نوع سازگاری در ترکیبات ضد تنش که گیاهان در برابر تنش ها برای محافظت از خود تولید می نمایند اسیدآمینه ها و پروتئین های ضد تنش هستند که از آن جمله می توان به اسید آمینه پرولین، گلیسین اشاره کرد. پروتئین های دیگری مانند فیتوآلکسین ها هم به مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی افزایش می دهند و سیستم خود دفاعی گیاه را فعال می نمایند.

مرحله رشدی گیاه، سن گیاه، گونه گیاهی و شدت خشکی و طول دو.ر آن فاکتورهای کلیدی هستند که بر پاسخ گیاه به خشکی تاثیر می گذارند. Gray et al., 2016

تنظیم روزنه ای گیاهان از طریق افزایش انتقال یون، فعال شدن فاکتورهای رونویسی ژن های دخیل و سیگنال های اسید آبسیزیک مکانیسم های مولکولی در پاسخ به استرس خشکی هستند.

Prakash et al., 2019  Kumar et al., 2019

5 - تنش خشکی
پاسخ گیاهان به تنش خشکی به سه دسته طبقه بندی می شوند:

Seleiman et al., 2021

۱- پاسخ های مورفولوژیکی:

شامل کوتاه شدن گیاه، زوردس شدن محصول، کاهش سطح برگ،  کاهش پهنای برگ،  لوله ای شدن برگ ها، وضعیت روزنه ها، مومی شدن برگ ها، کرک دار شدن برگ ها، ریزش برگ ها، نغییر رنگ برگ ها، زاویه دار شدن برگ ها، جهت گیری برگ ها، برگ ها دارای سایز کوچک، کاهش طول برگ ها، افزایش رشد و حجم ریشه نسبت به بخش هوایی گیاه، کاهش طول شاخه ها و کاهش ارتفاع گیاه

6 - تنش خشکی

۲- پاسخ های فیزیولوژیکی:

بسته شدن روزنه ها، توقف فتوسنتز، افزایش تنش های اکسیداتیوی، تغییر دیواره سلولی گیاهان، کاهش پتانسیل آب برگ، کاهش تبادلات روزنه ای، کاهش CO2 داخلی، توقف رشد، کاهش تنفس گیاه، افزایش کارآیی مصرف آب، کاهش محتوای نسبی آب برگ ها، تجمع بالای پرولین در گیاه، توقف جابجایی، توقف سوخت و ساز گیاه، توقف حرکت آوندی، فعال شدن قدرت خود دفاعی سلول ها، افزایش دمای داخلی گیاه

۳- پاسخ های بیوشیمیایی:

توقف بازدهی چرخه روبیسکو در فتوسنتز، کاهش کارآیی فتوشیمیایی، تولید گونه های واکنشگر اکسیژن، آسیب اکسیداتیوی، دفاع آنتی اکسیدانی، تولید اسید آبسیزیک، کاهش مقدار کلروفیل ها، تجمع پرولین بالا، تولید پلی آمین ها، افزایش آنزیم های آنتی اکسیداتیوی، تولید کربوهیدرات ها، تجمع آبسیزیک اسید

معرفی کودهای موثر برای رفع تنش ها: معرفی کودهای موثر برای رفع تنش ها:

در حضور کودهایی که دارای فسفیت پتاسیم هستند فیتوآلکسین ها بیشتر فعال می شوند. در واقع فسفیت پتاسیم موجب سنتز فتوآلکسین ها می شود. بنابراین یکی از ترکیباتی که می توان برای افزایش قدرت دفاعی و مقاومت گیاه در برابر خشکی و سایر تنش ها افزایش داد فسفیت پتاسیم هست. محصول ماکسیفوس ۲۰-۴۰  مافا اسپانیا دارای ۴۰ % یون مقاوم کننده فسفیت و ۲۰ % پتاسیم محلول می باشد. و قابلیت جذب بالایی دارد و به هر دو صورت محلول پاشی و همراه آبیاری قابل استفاده می باشد و به طور موثری در تنش ها و در تغذیه فسفر و پتاسیم کاربرد دارد. حتی در برابر تنش های زیستی مثل بیمار یها هم مقاومت گیاه را افزایش داده و اجازه نفوذ و گسترش بیماری ها را نمی دهد. شرایط تنش ایجاب می کند که اسیدآمینه ها را در اختیار گیاه قرار دهیم تا از این اسیدآمینه ها گیاه استفاده نماید و پروتئین ها و آنزیم های لازم را تولید نماید. در واقع اسیدآمینه ها غذای آماده ای هستند که در اختیار گیاه قرار داده می شود که به گیاه انرژی بدهند و از توقف یا مرگ گیاه در این شرایط جلوگیری کنند. چرا که ساختار تمام آنزیم ها و پروتئین های گیاهی از واحدهای اسیدآمینه تشکیل شده اند. شرایط تنش خشکی هم همانند سرمازدگی گیاهان را تهدید می کند. وجود اسید آمینه ها در این دو تنش ضروری هست. و توصیه می شود قبل از وقوع سرما و یا تنش خشکی از کودهای اسیدآمینه ای مناسب مانند آمینون فورت برند مافا اسپانیا استفاده شود. 

از دیگر محصولاتی که ضد تنش به شمار می روند و موثر واقع شده اند محصولات دارای جلبک دریایی هستند که بدلیل وجود عوامل ضد تنش در جلبک ها مثل مانیتول ها و آلجینیک اسید ها در تعدیل تنش ها و در تحریک رشد در این شرایط جلبک ها بسیار موفقیت آمیز بوده اند. محصول آمینون مار و گرین کال مافا غنی از جلبک دریایی آسکوفیلوم نودوزوم هستند. و در رفع تنش ها به کار برده شده اند که نتایج درخشانی داشته اند.

جهت انتخاب کود مناسب گیاه مورد نظرتان با شماره ۰۲۱۴۴۰۱۸۴۶۸ تماس و با دریافت مشاوره از کارشناس فنی شرکت آروین فیدار کیمیا سفارش خود را ثبت نمایید.

با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*